Dünya Kupası'nda boykot ve eylemler sürüyor

-
Aa
+
a
a
a

Burcu Biçer’le Spor Gündemi’nde bu hafta Katar’da gerçekleşen Dünya Kupası’ndaki boykot ve eylemler, İran millî takımıyla ilgili son haberler ve Dünya Kupası’nın izlenme oranları vardı.

Dünya Kupası izleniyor mu?
 

Dünya Kupası izleniyor mu?

podcast servisi: iTunes / RSS

2022 Dünya Kupası’nın 2. haftasında neler oldu?

ABD-İran maçına saatler kala Voria Ghafouri ve daha önce sokak protestolarına katıldığı için tutuklanan eski kaleci Parviz Boroumand serbest bırakıldı. İran'ın Galler maçı öncesinde teknik direktör Queiroz'a yine İran'daki protestolar ve kadın hakları soruldu.

Queiroz: “Grubumuzda yer alan ABD ve İngiltere hocalarına neden Afganistan'ı sormuyorsunuz. Neden orada ülkelerinin kadınları yalnız bıraktıklarını sormuyorsunuz? Oyuncularıma her basın toplantısında aynı şeyler soruluyor. Oyuncularım dünyanın dört bir yanında olan olaylarla ilgili soruları cevaplamak zorunda değiller. Bırakın oyunlarını oynasınlar. Oyuncular ve taraftarlarımızı birbirinin düşmanı değil.”

İran teknik direktörü Carlos Queiroz'a tutuklanan İranlı futbolcu Ghafouri soruldu.

Queiroz: “Maalesef bu konuda şu an konuşamam. Ama bu doğruysa gerçekten çok ama çok üzgünüm.”

İranlı futbolcu Mehdi Taremi: “Marşı söylememiz yönünde bir baskı görmüyoruz. Ben kişisel olarak hiçbir şeyi değiştiremem, benim gibi binlerce insanın söylemesi de bir şeyi değiştiremez.”

Taraftar ne yapıyor?: İranlı taraftarlar Galler maçında da Mahsa Amini'yi andı ve ülkedeki protestolara destek vermeyi sürdürdü. İran-Galler maçında Mahsa Amini'yi anan kadın taraftar güvenlik görevlileri tarafından stattan çıkarıldı.

CNN: Rejim, marş okumayan İranlı futbolcuları aileleri ile tehdit etti. Katar'da oyuncularla bir araya gelen Devrim Muhafızları görevlisi, Galler maçında marş okunmaz ise futbolcuların ailelerine yaptırımlar uygulanacağı bilgisini verdi. Futbolcular zorunlu olarak marş okudu.

Dünya Kupası’nda boykot ve eylemler

Paris'te Dünya Kupası karşıtı aktivistler, geliştirdikleri uzaktan kumanda uygulaması ile bar ve kafelerde maç yayınlarının izlenmesini engellemeye çalışıyor. Uzaktan kumanda aracılığıyla kapanan TV'ler sebebiyle birçok yerde maç yayınlarına ara veriliyor. (Le Parisien)

İranlı taraftarlar Galler maçında da Mahsa Amini'yi andı ve ülkedeki protestolara destek verdi.

OneLove pazubandı

Almanya, basın toplantısı için kullanılan bölümdeki sponsorlar kısmına OneLove sticker’ını da ekledi. Chelsea'nin kaptanı Magdalena Eriksson Katar'daki saha dışı olaylarla ilgili düşüncelerini yazdığı bir yazı da var.

"Futbolun ne kadar güçlü olabileceğini biliyorum ve iyilik için bir güç olmasını istiyorum."

İspanya-Almanya karşılaşmasında Katar taraftarı, LGBTİ+ pazubandı yasağını protesto etmek için ağızlarını kapatan Almanya takımına tepki olarak Almanya millî takımından olaylı bir şekilde ayrılan Mesut Özil’in resimlerini gösterdi.

Dünya Kupası izleniyor mu?

FIFA, Dünya Kupası'nda tribün doluluk oranını yüzde 94 olarak açıkladı. Stadyumlarda maç anlarında büyük boşluklar gözükmesine rağmen FIFA, "büyük bir katılımla yüzde 94'lere varan bir doluluk" olduğunu iddia etti.

FIFA, Sırbistan'ın soyunma odasında bulunan, Kosova'yı Sırbistan'ın parçasıymış gibi gösteren flama dolayısıyla Sırbistan Futbol Federasyonu'na disiplin soruşturması başlattı.

Fransa'daki futbol maçı yayınlayan kanallar, Dünya Kupası'nda uygulanan uzun uzatma sürelerinin ligde de uygulanıp uygulanmayacağını net olarak bilmek istiyor. TV kanallarının yayın akışlarında düzenli olarak kaymalar olacağı konusunda çekinceleri olduğunu dile getiriyorlar.

Çin'de Dünya Kupası'nı yayınlayan televizyon kanalı, Katar'da insanların maskesiz görüntülerinin ardından ülke içindeki katı karantina kurallarına tepki gösterildiği için seyirci görüntüleri yerine yakın çekim futbolcu ve teknik ekip görüntüleri veriyor.

İran-ABD maçı öncesi yapılan basın toplantısında İranlı bir gazeteci futbolcular Raem ve Zimmerman'a 98 Dünya Kupası'ndaki İran-ABD maçına dair anılarını sordu. Sorusuna cevap almadan önce de ABD Medya Sorumlusunu İranlı gazetecilere söz vermekten kaçınmakla suçladı.

ABD, İran bayrağında İslam Cumhuriyeti'ni temsil eden bölümü kaldırarak puan durumu ve maç görselinde kullandı. İran bu durumu FIFA'ya şikayet etti. ABD, "Kadın hakları adına bir protesto için bu yola başvurduk" diye açıklama yaparak, 24 saat sonra normal bayrağı kullanmaya başladı.

Arjantin soyunma odasında Meksika formasını ayağıyla iten Messi hakkında Meksikalı boksör Alvarez: "Messi'nin formamız ve bayrağımızla yeri temizlemesini gördünüz mü? Onu bulmamam için Tanrı'ya dua etsin. Ben nasıl Arjantin'e saygı duyuyorsam, o da Meksika'ya saygı duymalı."

İran'ın Galler'i 2-0 yendiği maçın ardından bu galibiyetin şerefine 700'den fazla mahkûm serbest bırakıldı. Yetkililer bu kişilerin arasında, sokak protestoları sebebiyle mahkûm olan bazı isimlerin de olduğunu söyledi. (RMC Sport)

Portekiz-Uruguay maçında bir taraftar elinde LGBTİ+ sembolü gökkuşağı bayrağıyla sahaya girdi.Tişörtünde “Ukrayna'yı Kurtarın, İranlı Kadınlara Saygı” yazan “El falcón” lakaplı Mario Ferri, herhangi bir yaptırımla karşılaşmadan serbest bırakıldığını açıkladı. Ferri, Brezilya'daki 2014 Dünya Kupası'nda, Belçika-Amerika Birleşik Devletleri maçı sırasında sahaya yakın zamanda ölen bir Napoli taraftarının anısına "Favelaların çocuklarını kurtarın" ve "Ciro Vive" yazan bir gömlek giyerek çıkmıştı.

Ronaldo’nun kafa golü?

Uruguay-Portekiz maçında Portekiz'i öne geçiren gol ilk önce Cristiano Ronaldo'ya, daha sonra ise Bruno Fernandes'e yazıldı. Bruno Fernandes'in ortaladığı topa kafa uzatan Cristiano Ronaldo, gol tartışmalarını beraberinde getirdi. FIFA önce golü Ronaldo'ya yazdı ancak yaklaşık 10 dakika sonra gelen güncellemeyle golün Fernandes’e ait olduğu açıklandı.

Adidas (top üretici firma): "Portekiz-Uruguay maçında, resmi maç topumuzda bulunan Connected Ball teknolojisi sayesinde Cristiano Ronaldo'nun topa kesinlikle teması olmadığını gördük. Ölçümlerde bu net olarak belirgindi." (The Athletic)

Neden önemli: Bu gol ülke tarihi adına Dünya Kupası için farklı bir kilometre taşı olacaktı. Dünya Kupası'nda kariyerinde 18 maça çıkan Ronaldo (8 gol), ülkenin bir diğer efsanesi Eusebio'nun 9 Dünya Kupası golüne ulaşma şansını kaçırmış oldu.

İşçi ölümleri üzerine

Dünya Kupası organizasyon komitesinde yer alan Hassan Al-Thawadi: 400 ile 500 arasında işçi ölümü olduğunu kabul ediyoruz. TalkTV'ye verdiği bir röportajda Al-Thawadi, "bir ölümün çok fazla olduğunu" ve Körfez ülkesinde hâlâ iyileştirmeler yapılması gerektiğini kabul etti.

Öte yandan: İngiliz The Sun gazetesinde yer alan tahminlere göre ölü sayısı 15 bine kadar çıkabilir.

Aynı zamanda Al-Thawadi, “Almanya ve İsviçre işçi sendikası temsilcileri, Dünya Kupası stadyumlarında yapılan çalışma ve iyileştirmeleri takdir ettiler" iddiasında bulundu.

Thawadi, OneLove yazılı kol bandının takılmasının yasaklanmasından FIFA'nın sorumlu olduğunu söyleyerek Katar'da yaşayan LGBTİ+'ların “güvende” olduğunu öne sürdü. Thawadi, "Kim olduğunuz veya cinsel kimliğiniz ne olursa olsun, toplum içinde sevgi göstermek kültürümüzün bir parçası değildir" dedi.

Perşembe günü oynanan Kosta Rika-Almanya maçını Stéphanie Frappart yönetti. Frappart Dünya Kupası’nda maç yöneten ilk kadın hakem.

Derin okumalar: